1 Ekim 2007 Pazartesi

EKOSİSTEMİN İŞLEYİŞİ (Madde ve Enerji Akışı)


EKOSİSTEMİN İŞLEYİŞİ (Madde ve Enerji Akışı)




FİZİKİ ÇEVRE ETKİLERİ :


Yaşamın Kaynakları :Türün istekleri Min. ve Max. Işık(dünyanın ısınması yaşanacak ısı ve fotosentez için) Hava (tüm canlıların solumu için gereklidir.ayrıca fotosentez için) Su (dünyamızın 3/4’ü , insan vücudunun ../...’ ü sudur.Ayrıca fotesentez için gereklidir. Tüm canlı organizmaların yapılarında belli oranda su bulunur.) Besi Ortamı (beslenmek için ,enerji için)


CANLILAR ARASI İLİŞKİ, ekolojik özellikler:


doğa , hassas olmaktan öte bir cam fanus kadar ince ve kırılgandır.


* KEKLİK ve TURAÇ : kuşu ile tarımda zararlı olan süne böceğine karşı biyolojik mücadele yapılabilir. Kontrol altında tutabilir. Ve böylece zirai mücadelede tonlarca zehir /kimyasal doğaya zarar verilmesi engellenir. Pamuk tarlasında ot- süne böcek/ mücadelesi için zehirli ilaçlar kullanılmış, zararlı olan süne böceği ölmesinin yanında diğer yararlı böcekler-yılanlar-yırtıcı kuşlar da ölmüş fakat bu seferde fareler kitlesel üremiş ve tarlalar farelerin istilasına uğramış !!!!


* ÇAM KESE BÖCEĞİ : çam ağaçlarında ve meşçerelerinde primer zararlı olup kitlesel yıkıma , ormanların ölümüne sebep olmaktadır. Bu böceğin predatörü GUGUK kuşudur. Ağaçkakan ağaç gövdesinde, kabukta bulunan zararlı kurt ve larvaları yer, orman ağaçlarınınn ölmesini engeller.


* ANGUT & TİLKİ arasındaki dayanışma ( angut tilkinin sırtındaki parazitleri yer , buna karşılık tilki de angut kuşunun yumurtasını Korur.)* ARI KUŞU (ayının aradığı balın yerini gösterir)


* ARDIÇ FİDANI : yetiştirmek çok güçtür. Ancak cılık denilen kuş bu bitkinin tohumlarını yer ve bünyesinden attıktan sonra tohumun çimlenme engeli (fermentasyon-salgılar sayesinde) ortadan kalkar ve fidecik meydana gelir.


* KUŞ EKİMİ : Karga ceviz ve kestane gibi tohumları kış besini olarak toprağa saklar bazılarını unutur ve fidan olarak topraktan çıkar.


* YABAN DOMUZU : besinleri aramak için toprağı çiftçi gibi işler karıştırır. Böylece ağaçlardan toprağa düşen tohumlar toprakla karışır ve çimlenmesi sağlanır.Doğada hiçbir canlı gereksiz yere yaratılmamıştır. Herbirinin bir görevi ve fonksiyonu vardır. Ekosistem de zincirin bir halkasıdır. halkadan biri koparsa denge bozulur.


* YIRTICI KUŞLARIN FAYDALARI: besin zincirinde en üstte yer aldıklarından dolayı her türlü besin ile beslenirler. Türden türe neyle beslendikleri çok değişkendir. Ev faresi, tarla faresi, kör fare, dana burnu, çekirge, küçük karga v.b. tarla zararlılarının yanı sıra sürüngenler, amfibiler ve ölen her türlü hayvanın leşi de temizlenmektedir. Bazı türler çok özelleşmiştir, balık, arı, çöp yada yılan gibi. Tarla zararlıları, özellikle kara çaylak, bütün deliceler, küçük kerkenez, kerkenez, aladoğan, ulu doğan, şahin, kızıl şahin, şah kartal ve bütün baykuşlar tarafından yenmektedir. Bunların yanı sıra meyvelere zarar veren sığırcıklar (istilacı tür) ve benzeri küçük kuşlar özellikle atmaca, çakırkuşu, delice doğan, bıyıklı doğan ve gökdoğan tarafından yenmektedir.


* DENİZ SALYANGOZU : azalırsa bunun yediği Deniz yıldızı sayısı artar. Ve deniz yıldızı da dünyamızın önemli oksijen ( O2 ) ihtiyacını üreten MERCANLAR ve ALGLER i yer.


* EĞRİDİR GÖLÜNDE 11 çeşit doğal balık türü bulunuyorken,ETÇİL uzun LEVREK türü gölde yaşatılmak için bırakılmış. Carnivor olan bu tür Sisteme yapılan bu yanlış müdahale sonucunda tür olarak levrek ve sazan kalmış diğer türlerin tamamı yok olmuş.


* MİKORİZA : ağaç kökleri ile bazı mantar türleri arasında karşılıklı yararlanmaya dayanan ilişkidir. Burada mantarlar, bitkilere ihtiyacı olan azotu temin ederler,mantarlarda bitkilerin köklerindeki su ve besin maddelerinden istifade ederler.Ekosistem bir bütündür.zincirin bir halkasına yapılan dışarıdan müdahale , tüm sistemi etkiler ve tahribine çökmesine sebep olur… *Balıkçılar balıkları yediklerini düşündükleri için Beyaz Balinaları öldürmeye başlamışlar.. Balık sayıları artacağının aksine hızla azalmış ..!!.. SEBEP ?? Katil balinalar beslenmek için beyaz balina bulamayınca su samuru ve fok balıklarını avlayarak beslenmeye başlamış. susamuru ve fok balıklarının azalması da bunların beslendiği su kirpileri nin sayısını artmasına sebep olmuş , su kirpilerinin populasyonu artması ile birlikte daha fazla su yosunu yemeye başlamışlar buda oksijen üretiminin azalmasına ve de balıkların yumurta bırakacağı yosun olmaması ile de balık sayısında hızla düşüş olmasına sebep olmuştur.


Şifalı bitki ve hayvanlar : Hayvanlar :


- AKREP ZEHİRİNİN sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri yok etmektedir.....

- YILAN :

- DENİZ SALYANGOZU ve SÜNGERLER : Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa karşı ilaç yapımında kullanılmaya başlandı.

- DOKTOR BALIKLAR: Sivas Kangal ilçesi, ........... Köyünde doğal olarak derelerde bulunan balıklar, sedef Hastalığını , yaraları tedavi edebiliyor.(Sedef hastalığının tıbben çaresi henüz bulunamamıştır.)


- ŞİFALI BİTKİLER : Bazı bitki türleri şifali bitki olup alternatif olarak tıp (fito terapi-herbalist) konuları arasına girmiştir.


* Zakkum : Bitkisi Kanser hastalığını tedavi edici ilaç üretiminde kullanılarak .

* Ginko biloba kanı inceltir,damarları genişletir,tıkanıklığı önler,hafızayı düzenler ayrıca Antioksidan

* Japon Mantarı (uzun yaşam) kan dolaşımını düzenler, damar sertliği,yüksek tansiyon ve damar sertliği ve böbrek yetmezliğine etkili olur.

* Ginseng .............................

* üzüm (özellikle kırmızı üzüm) koroner kalp hastalarına iyi geliyor. Damar hastalığı riskini azaltıyor, kolesterolü düşürüyor.

* Brokoli kan pıhtılaşması, kemik sağlığında, gözleri kataraktan korur, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucu,

* Baklagil tümör gelişimini ve kanser hastalığını önler.

* Soğan egzama, sinüzit ve astım hastalıklarına karşı fayda sağlar,kansere karşı mücadele eder.

* lahana görme büyüme ve gelişmeye olumlu etki eder, ayrıca cilde, saçlara ve bağışıklık sistemine yararı vardır.

* Soya Hücre yenileme

* Sarımsak : Yüksek tansiyon, kalp


Canlılar Arası Etkileşim :


- Parazitlik ( örnek Kene üzerinde konukçu olarak bulunduğu canlıdan kan emerek beslenir, ona zarar verir.)- Symbiosis ( burada karşılıklı dayanışma yarar vardır. Örnek mikoriza)

- Parçalayıcılar ve Yok ediciler ( kurt, çakal,ayı gibi yırtıcılar beslenme amacıyla geyik , karaca gibi otçulları yok etmesi)

-İstilacı türler ( istenmeyenler) : istilacı bitki ve hayvan türleri , kirliliğe neden olan diğer etkenlere benzemiyor. Yayılmaları durmuyor. Bulundukları kendi ortamlarında yada taşındıkları yabancı ortamlarda yerli bitki ve hayvan türlerini boğarak yada yiyerek yok ediyorlar.Giderek daha da hızlı büyüyorlar. Doğal dengeyi altüst ediyorlar. Ekosistemi çökertiyorlar...

- Deniz salyangozu ; hızla yayılarak midye ve istridye yataklarını tüketiyor,

- Taraklı Medüz ; atlantikten karadenize yerleşti. Burada plankton ve balık yumurtaları ile beslenerek deniz ekosisteminin dengesini bozmaktadırlar. Ayrıca öldüklerinde denizin dibinde parçalanıyorlar, parçalanma esnasında oksijen kullandıkları için deniz tabanında oksijen tükeniyor ve çok değerli dip balıkları yok oluyor.

- Mavi Yengeç : atlantikten gemilerin vasıtasıyla akdenize taşındı ve lagünleri kapladı.


Dünya Koruma Birliği (IUCN)’nin veri tabanından alınan önemli istilacı listesi :


1- Kuşlar : Sığırcık, karaca arap bülbülü

2- Balıklar : Gökkuşağı Alabalığı, Sazan, Nil Levreği, Kocaağızı levrek,

3- Amfibiler : Dev kurbağa, Karayip ağaç kurbağası

4- Sürüngenler : Kırmızı kulaklı deniz kurbağası, Kahverengi ağaç yılanı.

5- Memeliler : evcil kedi, yaban domuzu, fare, makak maymunu, kunduz, tilki, sansar

6- Kara omurgasızları : anofel, dev afrika salyangozu,

7- Su omurgasızları : K.pasifik denizyıldızı, mavi yengeç, zebra midyesi, çin yengeci,taraklı medüz, akdeniz midyesi, deniz tarağı, altın elma salyangozu, deniz salyangozu.

8- Mikroorganizmalar : istakoz vebası,muz virüsü, kestane vebası, flemenk karaağaç

9- Su Bitkileri : KATİL YOSUN ( Caulerpa taxifolia )

10- Kara Bitkileri : Akasya, Sütleğen, Kuttbağrı,mimoza,sahil çamı, ılgın,himalaya böğürtlen


AYRIŞTIRICILARIN ROLÜ -D o ğ a l ç ö p ç ü l e r (Mantarlar,Böcekler,Bakteriler)


Ölen Organizmalardaki MİNERALLER ve BESİN MADDELERİNİ Doğal sisteme yeniden kazandıran , dolayısıyla bir DÖNGÜ yaratan ayrıştırıcılardır. Ayrıştırılan mineraller ve besin maddeleri doğal süreçler ve ekolojik döngüler sayesinde atmosferde ve toprakta yeniden bitkilerin kullanımına sunulmaktadır.

1 yorum:

Cuha dedi ki...

selam tesadüfen gezinirken sitenizi ziyaret ettim harkulade buldum tamamıyla bilgi çok hoş tebrik edeyim dedim kolaylıklar


www.Tu.tv

Güncel Haberler